вторник, 10 януари 2012 г.

ОТШЕЛНИК С ДВА ЕЗИКА ТЪРСЯТ НА РОЖЕН

 
НОВА УТОПИЯ - ЗА 186 ЕВРО...
  На НАО “Рожен” търсят отшелник с два езика, шофьорска книжка и компютри. Младият специалист, за какъвто има обявено място, ще трябва да живее и работи на височина 1750 метра, а най-близкото населено място до неговата месторабота е на 10 км., предупреждават от БАН, които са обявили длъжността със заплата 186 евро.
Няма грешка, затова и ще му се наложи на младока да свиква с отшелничеството, особено при метеорологични условия, като последните 3-4 дни, при които Обсерваторията за пореден път остана откъсната от света. И едва вчера Областно пътно управление отчете, че е пробито едното платно на пътя до обекта с национално значение. Риначките в Смолянско не могат да почистят главната артерия като Пловдив-Смолян-Златоград, през Пампорово, та какво остава за отклонки като към Обсерваторията, нищо че растоянието е 3-4 км.
Езиковото изискване е задължително, тъй като астрономът трябва да пише на английски, за да си кореспондира с чуждестранните партньори, с които се свързват по различните проекти астрономите. Да владее компютри, да борави с различните апаратури, телескопи, с които е въоръжена станцията. Да може да поддържа и интернет страницата на “Рожен”.
Кандидатът трябва да се прежали и да е готов да участва във всякакъв вид поддръжка на инфраструктурата, на сградите или както са казала и в обявата “да участва във всички дейности”. Да е готов денем и нощем да запознава гостита на НАО със звездите и особеностите на станцията. Това обаче ще заема само 50% от времето му, откровено съобщават от подразделението на “феодалните старци”, което се намира на родопския проход. Останалите 50% от времето специалистът ще трябва да посвети на научна дейност, като работи по актуална астрономична тема. Чувствайки, че са попрекалили в обявата с искреностна си, бъдещите работодатели на младия астроном, са прибавили и коментар. Цитирали са мисъл на американският писател и полицейски репортер Кърт Вонегът: “Не е необходимо да сте луд, за да работите там, но все пак помага”. Което си е истина, тъй като в последните 3-4 години обсерваторията оцелява на ръба. През миналата година дори се наложи да разпродава части от стария телескоп, за да може да закърпи положението със заплатите на специалистите. Които макар да са доценти и научни сътрудници, да са имена в астрономическия свят с откритията си, последните от които висят описани накратко в сайта на обесерваторията, се трудят само срещу 360-400 лв. заплата. Сами развеждат гостите си на туристическите обиколки до телескопа, сами се справят с инфраструктурата в обекта, сами водат наблюденията на звездните тела. И сами творят, което всъщност е основната им задача, заради която съществува “Рожен”.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар