понеделник, 30 януари 2012 г.

ПРЕДИЗБОРНО НАБЪБВАНЕ - С ГРАФОЛОГИЧНИ ЕКСПЕРТИЗИ ЩЕ НИЩЯТ ИЗБОРНИ ФАЛШИМЕНТИ



С графологични експертизи ще нищят фалшификации около предизборното набъбване на населението в Баните. Заради промяната в закона, която вдигна прага за избор на селски кмет на 350, стана ясно, че живеещи от години в съседни общини и области като Кърджали и Пловдив, са върнали регистрацията си в родните си села, само и само да дадат гласа си за своя кандидат за кмет. Малко преди вота есента засегнати пратийни люде алармираха за подписваните адресни карти в служба ГРАО, а полицията почна проверки. А по казуса в Районна прокуратура - Смолян, e образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за съставяне и използването на 41 броя фалшиви адресни карти в 11 села от района на Община Баните. Касае се за неистински частни документи по смисъла на наказателния кодекс, напомни говорителят на държавното обвинение прокурор Иван Спиров. И изброи селата - Баните, Вишнево, Давидково, Босилково, Глогино, Рибен дол, Стърница и Загражден. Деянията са извършени в периода от януари - до юни 2011 г.
Става въпрос за неизвестно лице или лица, които са положили подпис в графа “подпис на гражданина” в документите, вместо гражданите, чиито имена фигурират в тях, уточни Спиров. Затова до момента са разпитани 29 лица, от които е взет сравнителен материал - образци от подписите им. В последствие ще се прави графологическа експертиза, за да се докаже техни ли са подписите върху картите или не.
Адресните карти са подадени в съответната община и кметство за извършване на адресна регистрация на лицата по Закона за гражданска регистрация, съответно тези граждани да бъдат записани в Регистъра на население, каквато е била целта на занятието.
Разследването е затруднено поради това, че тези свидетели са с местоживеене в други области на страната и идването им в Смолян е по-трудно. Все още няма привлечено обвиняемо лице.
Предстои да бъдат разпитани като свидетели пред съдия и останалите до бройката 41 граждани, от чието име са подадени инкриминираните адресни карти, а също и длъжностните лица по гражданска регистрация, приели документите. За подаването на неистински документи законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. Поради фактическата и правна сложност на случая, Окръжният прокурор Даниела Ангелова е възложила делото за разследване на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Смолян, сочат още от държавното обвинение.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар