четвъртък, 26 януари 2012 г.

КЪСМЕТЛИИ В ГОДИНАТА НА ДРАКОНА, СМОЛЯНСКО Е ПЪЛНО С "ДРАКОНЧЕТА"



В годината на дракона, в която по китайския хороскоп влязохме на 23 януари, родопчани са най-късметлии. Причината е в малките “дракончета”, които обитават всичките пещери на Родопите. Прилепите са защитен вид, който от древни времена блазни врачки и знахари да правят магии с тях, но в действителност носят късмет само като живи. Причината е, че унищожават вредителите - комари, мухи, вредни насекоми и гъсеници.
Сега са в пълен покой, спят зимен сън, закрепени на таваните на пещерите и едва към април месец ще се пробудят за активен живот, издават биолози. Опазваме ги, няма проблем за тяхното пробуждане, тъй като светлините на прожекторите не ги достигат, нито пък чуват човешката реч на посетителите, разказва Сергей Генчев, чието дружество “Родопея” стопанисва “Ягодинската пещера” в Боринско и “Дяволското гърло” край Триград. У нас са изучени 29 вида, а последните новооткрити 32, от които в Северна България и един в Южна, са засечени от спелеолози на БАН преди 2 години, разказва пещернякът. Летящите мишки, както ги наричат биолозите, прочистват природата и я опазват от вредители, но и си имат врагове. Единият от тях е бухалът, а другият - за съжаление, човекът. Врачки и знахари ни предлагат пари, за да им хванем прилеп, но не приемаме такива “сделки”, защото този вид бозайници са защитени. Според мнимите лечители крилце от прилеп може да лекува различни болести и хора, неполучили от официалната медицина помощ, стигат и до такива варианти, разказва Генчев. Като дългогодишен наблюдател на живота на прилепите, активният им живот е през април и май, до юли се раждат малките. Женската, досуш като човека, износва малкото си 9 месеца и ражда само едно. Никога не близни, затова и са толкова трудно възпроизводими. Грижовността на майката е пословична, цял месец тя носи малкото си с нея навсякъде при летене и не го оставя в пещерата. То е закачено буквално за едното й крило, докато поотрасне. Женските живеят на колонии, а мъжките са самци, издава още част от тайните на живота им дългогодишният спелеолог.
Затова и родопчани са щастливци, тъй като всяка пещерна дупка тук притежава малки “дракончета”. За разлика от киноиндустрията, нашенските не бълват огън като големите дракони, нито похапват хора. Но пък носят късмет на живеещите в Родопите, тъй като наличието им не само затваря биологичната верига, но е и доказателство, че природата при нас е в пълно равновесие и запазена в най-автентичния си вид, което е предпоставка за дълголетие и безметежен живот. Останалото е който до където и както си го накъсмети!
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар