четвъртък, 26 януари 2012 г.

ОТ НОВА ГОДИНА: ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ С ТВЪРДИ ПАРИ НЕ ЗА СЕСИЯ, А ЗА МЕСЕЦ

инж. Митко Младенов

* В Рудозем вземат средно 260 лв., режат им по 40-ина лева при липса от заседание * Бившият ОбС-председател Семир Дурев си търсел възнагражденията с дело...

Общинските съветници вече не получават възнаграждение за проведено заседание на ОбС, ами то е твърдо на базата на процент от средната заплата на администрацията за предходното тримесечие. Това е станало поради промяна в закона, а всеки ОбС си гласува процента, Така че и да имат месец без заседание на ОбС - както е в случая с Община Рудозем за януари, общинарите ще получат заплащане. Най-малкото защото са били работили сред избирателите си и се подготвят за тежката сесия с приемането на бюджета през февруари. Така обясни вчера председателят на ОбС инж. Митко Младенов. Според процента, който са си гласували на заседание през декември, колегите му средномесечно ще могат да получават около 260 лв. Ако липсват от заседание, ще имат рязане на парите с по 40 лв. Санкции има и за липси от заседание на комисии. Това разбира се, са си гласували самите общински съветници, както им го позволява законът.
Няма промяна във възнагражденията на общинарите в Рудозем спрямо предходия мандат, друг е въпросът, че те не са ни били начислявани от тогавашния кмет Николай Бояджиев, вметна инж. Младенов. И при сегашните констатации на Сметната палата ще има санкции, обясни той. Ексградоначалникът на миньорския град обаче до последно отстояваше тезата, че тогавашния ОбС не изпълнява функциите си, още повече, че не приема дори бюджета на Общината и няма за какво да му плаща. Бившият ОбС-председател Семир Дурев пък е внесъл в съда искане да му се наплатят възнагражденията затова, че е бил общински съветник. Ще му се наложи обаче да доказва какво е работил в името на Общината, за да си получи парите. Така че наличните протоколи, на които всеки се е разписвал за присъствие, няма да са му много от полза, поясняват юристи.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар