петък, 20 януари 2012 г.

РОКАДА - СМОЛЯН ОСВОБОДИ 30 НАМЕСТНИКА, СЛОЖИ НОВИ


* Подписки в подкрепа на старите кметове не спряха общинския градоначалник Николай Мелемов да обнови ръководните кадри по места...
* Той обаче ще носи и негативите, ако хората му се провалят * Селище пък не ще наместник, иска да е към Търън
Община Смолян освободи вчера към 30 кметски наместника на села, които не са ходили на избори миналата есен. Към 10 часа са връчени заповедите на всички досегашни управници, някои от които са били кметове по 2-3 мандата. А са приели поста като избираеми, но миналата година населението им е паднало под 350 човека и те нямаха право да ходят на избори.
От старите кметове са запазени тези на Соколовци - Мария Шукерова и Чокманово - Стефка Маджарова. Всички останали са подменени, нищо че повечето от населените места като: Мугла, Бостина, Полковник Серафимово, Орешец и Кокарово, са спретнали подписки в защита на досегашните си управници, от които са доволни. И са внесли исканията си в Общината. Явно това не е хванало дикиш, защото има нови наместници. В Селище пък от 65 души, 52-ма са се подписали, че не искат нов кметски наместник. Вместо да свикват с непознат човек, хората предпочитат да минат към Търън и тамошния кмет да ги управлява. Хем общината ще спести една заплата, хем те ще са сигурни, че работата им ще върви, разчитайки на дългогодишния търънски управник Явор Говедаров.
Мнозина от предложените наместници нямат 6 месеца уседналост, каквато им се иска по закон, затова предложенията за тях са редуцирани на няколко пъти, издават запознати с кухнята на кметските постове. Такъв е случаят с предложената за кметица в Селище млада жена.
На два пъти в дневния ред на ОбС е вкарвана точка за закриване на кметства, но вносителят на докладната - кметът Николай Мелемов, сам я отегля. По новния закон обаче това не се изисква и ако се върви по процедурата, която е твърде дълга, се иска съгласието на населението, което не би се подписало, да има закриване на кметството му и назначаването на техен кмет от общинския, обясняват запознати. Дали общинските наместници ще останат в това статукво, вчера още не бе ясно, а надеждата, че хората могат да казват кой искат да ги управлява, ги крепеше до последно. С назначаването обаче на новите управници по селата, разписалият заповедта им Николай Мелемов ще трябва да поеме и гаранции, че неговите хора по места ще са добри управленци, защото родопчани ще правят сравнение с досегашните си кметове, които са били за тях и за хоп и за троп. Или са удовлетворявали молбите им и за социални помощи, и за смъртните актове и за какво ли не.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар