четвъртък, 12 януари 2012 г.

С ПУБЛИЧНО-ЧАСТНО ПАРТНЬОРСТВО - ЕТ "КРЕМЕНА ЕНЧЕВА" ВЗЕЛ ПАРКИНГА НА "СТУДЕНЕЦ"

* Срещу 5 лв. си оставяш колата, независимо дали е там за час, два, половин или цял ден  
* Чистенето пък го няма никакво...
На сн. Николай Мелемов с двамата си заместници в кмеството арх. Георги Даскалов и Марин Захариев (вляво). 
   Едноличен търговец “Кремена Енчева” е наела единствения паркинг в Пампорово -под хижа “Студенец”. Формулата е публично-частно партньорство, с което община и търговец стопанисват обекта за този зимен сезон. В събота - 7 януари, първият ден от уикенда, с много добър сняг за ски, инфраструктурното съоръжение не бе почистено, влезлите преди снеговалежа коли бяха останали вътре затрупани, отвън пък други водачи, дошли на туризъм, не успяха да влязат. Причината бе очевидна - огромният непочистен сняг. Според опитали да паркират там в неделя, тарифата е 5 лв. за деня, независимо дали ще останете час-два, половин ден или повече. Билетчета пък въобще не се дават. Мъжът, който прибира парите, не казва и коя е фирмата, която го е сложила там, което недвусмислено говори, че има нещо
нередно в цялата работа. А на паркинга се опитват да оставят колите си гости не само от региона, но и от цялата страна. Сиреч и те се натъкват на факта, че им прибират парите, но билетчета няма. Докато в магазина за един хляб или найлонова чантичка за 10 ст. ти чукат касова бележка.
Опитахме се да дадем паркинга на “Пампорово” АД, но те не го искаха, отговори на питане на “Родопи ВЕСТ” кметът на Смолян Николай Мелемов, на чиято територия е съоръжението. Допитахме се и до различни фирми, но никой не прояви интерес, затова стигнахме до публично-частно партньорство за този сезон. Договореността е наемателят да внесе в Общината определена сума, а той какви цени ще иска от колите, не е наша работа. Колкото до билетчетата, тях пък ги контролира НАП, напомни още управникът. Името на фирмата ЕТ “Кремена Енчева” пък бе огласено след проверка на договора от зам.-кмета Марин Захариев. Едноличният търговец по регламент трябва да чисти и стълбите, които преди 2 години направи общината като подход към хижа “Студенец”, които и в неделя също не бяха почистени. Обяснението за несвършената от фирмата работа било, че колата им е скъсала верига, затова не успяла да стигне до паркинга и да го почисти. Това едва ли грее стотиците автомобилисти-гости на курорта, пожелали да се възползват от съоръжението.
И смолянската полиция констатира през уикенда непочистването на паркинга, което наложи униформени цялата събота и в неделя да дежурят като регулировчици на него, видя на място “Родопи ВЕСТ”. От човещина органите на реда се включиха и в бутането, и изваждането на затрупаните там автомобили.
Щом могат да си позволят 50 лв. за лифт карта, защо туристите да не могат да си позволят и 5 лв. да платят за паркинг, коментира цената пък кметът Мелемов. Ние не можем да контролираме чистенето в града, какво остава извън него, направо заяви управникът защо е предпочел да вземе фирма, която да стопанисва обекта. И 5 ст. да влязат в бюджета, все ще е на полза, защото миналата година Дора Янкова не е вземала и толкова пари от паркинга, съпостави той. Официално обаче миналата година преди старта на сезона собственикът на “Пампорово” АД Цветелина Бориславова на пресконференция поиска съоръжението от Общината - респективно от кмета Янкова. Областният управител инж. Стефан Стайков също прокара тази теза. Управничката не се отметна, заяви, че го дава, стига този, който го вземе, да го поддържа. И да не се искат пари от паркиращите коли, за да бъдат обслужвани гостите на Пампорово в най-натовареното за ски време. До къде стигна този процес, не бе ясно, но и миналата година паркингът редовно бе непочистен. Затова пък билетчета никой не късаше, за разлика от времето на управлението на НДСВ, когато там се правеха пачки.
И вие, г-н Узунов, да поискате паркинга догодина при същите условия, ще ви го дадем, обеща кметът Мелемов на главния редактор на “Родопи ВЕСТ”..Който пък запомни обещанието. Важното е за Европейската купа там да е чисто от сняг и многобройните гости да има къде да паркират, поясни още градоначалникът.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар