четвъртък, 12 януари 2012 г.

СЛЕД ДВА ДНИ ТЪРСЕНЕ - ОТКРИХА ШОФЬОРА-БЕГЛЕЦ, УБИЛ НА ПЪТЯ...



Полицията издири водача, убил на пътя 55-годишния мъж от рудоземското село Витина. В неделя - 8 януари, на тел. 112 около 7.20 часа е съобщено за намерен мъртъв човек. Първоначалните данни са измръзване. Съдебно-медицинската експертиза обаче категорично доказа, че Хамди Б. е бил блъснат от кола, а е починал от множество наранявания, както огласи в понеделник полицейският шеф Кирил Хаджихристев. Катастрофата обаче е станала още в петък.
След проведени оперативно-издирвателни дейности е открит и извършителят - 29-годишният Нюредин К. от рудоземското село Елховец. Във вторник мъжът е получил мярка за неотклонение “подписка”, а в дома му, с разрешение на Окръжният съд, е направен оглед на возилото, което притежава - микробус “Мерцедес Спринтер 311 СДИ” със смолянска регистрация, заяви вчера говорителят на окръжна прокуратура Иван Спиров.
Мъжът се е признал за виновен, обяснил, че късно е видял човека на пътя и не е имал време да реагира. Засега му е предявено обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Утежняващо вината обстоятелство е, че не е останал на местопроизшествието и не е повикал помощ. За този квалифициран състав от НК чл. 343, ал. 3 предвижда “лишаване от свобода” от 3 до 10 г., но дали ще получи такова обвинение, ще реши наблюдаващият прокурор.
Аутопсията е консатирала разкъсвания на вътрешни органи и вътрешен кръвоизлив вследствие на удара. Тя обаче може да каже и дали те са били несъвместими с живота или не. Сиреч, дали Хамди е бил още жив и ако веднага е била викната линейка, е могло да бъде спасен или пък е починал още тогава на място. Факт е, че водачът не е известил за произшествието и не е оказал никакво съдействие след ПТП-то.
Според полицията, при движение с несъобразена скорост спрямо пътните и атмосферни условия, с лявата странична част на буса е ударен пешеходецът. Снегът в петък действително бе голям, но още в понеделник бе ясно, че няма как шофьорът да не е излязъл да види в какво се е тряснал и да не е наясно какво е причинил. По случая е образувано дознание. Назначената техническа експертиза на микробуса ще докаже как е станал ударът. Но подобно тежко престъпление на пътя с изчезнал шофьор, е рядкост за Смолянска област.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар