събота, 20 април 2013 г.

РОДИТЕЛИ И ТЪСТОВЕ НА КМЕТ В ПРОГРАМА, НО НЯМАЛО НАРУШЕНИЕ



адв. Милко Гавазов

КАТРАНИЦА ВРИ  


* Фамилия от 5 човека чака на пенсията от 145 лв. на един, изнесе факти на ОбС-заседанието в Смолян вчера общинският съветник от БСП в Милко Гавазов 

* Прецедент за правото - две села Петково и Белев дол с един кмет, избиран само за първото...

 Смолянското село Катраница ври срещу кмета Радко Шукеров, който лично и чрез секретаря на Общината Замфир Копчев е уредил на работа свои близки - баща си, майка си, родителите на жената, с която живее на семейни начала и още други свои роднини. Това заяви вчера на заседание на ОбС Милко Гавазов, който е внесъл питане към кмета Николай Мелемов какви мерки са взети срещу това неправомерно действие, тъй като са пренебрегнати хора, които живеят на ръба на оцеляването. И заизброява имена на хора от селото, сред които Ахмед Рахманов, който заедно с жена си и е безработен, а има две малки деца. Другаде пък 5 човека - дава възрастни-безработни с две деца, които ходят пеш до училището в съседно село, чакат на пенсията на един, която е 145 лв., напомни още Гавазов, който е общински съветник от БСП. И заяви, че недоволни жители на селото още пред месец са внесли жалба в Общината, но не са получили отговор.
Имам становище от възторжени жители на Катраница, които са доволни от кмета. Проверих случая, няма закононарушение, като са негови роднини нямат ли право да ползват социалните програми, риторично попита градоначалникът Николай Мелемов.
Разочарован съм от този формален отговор. Как е събрана тази подписка, попитахте ли на какъв психически тормоз са били подложени тези хора, за да се подпишат, запита Гавазов явно за контраподписката, организирана в защита на Шукеров. И отправи втория си въпрос към кмета Мелемов, който също не е по нова тема. И засяга кметство Белев дол, което само преди месец на друго заседание на ОбС беше спрягано затова, че няма управник.
Хората са недоволни там от политиката на дискриминация, тъй като са оставени без кмет, заяви общинарят. И поясни, че още от 27 декември 2012 г. има внесена в Смолян подписка от жителите на селото. Те не са ходили на избори, но им се налага да спазват разпореждания, разписани от кмет. Гавазов цитира Заповед №1, с която се забранява свободното пашуване на кокошки. А подписът под разпореждането е на кмета на село Петково и Белев дол Юлиян Чиев.
Това е принос към теорията и практиката на българското право, няма такава правна възможност кмет - на всички населени места, коментира общинарят-юрист. Белев дол няма статут на кметство и ОбС не се е произнесъл за него.  И поиска да узнае кога и с какъв акт Юлиян Чиев е станал кмет на Белев дол, тъй като е избиран само в Петково.    
В бъдеще ще се налага и други кметства да бъдат обединени като административно обслужване, отвърна градоначалникът Мелемов. И поясни, че с това се пестят средства. Селото не е било откъснато от света тази зима, опита се да каже Мелемов, че интересът на хората там е бил защитен. Когато един кметски наместник е в отпуск го замества колегата му от съседно село, напомни той практиката досега и попита каква е разликата в случая.
В 3-дневен срок очаквам да е готов протокола, за да изчета отговора на кмета на хората в Белев дол, предупреди Гавазов ОбС-председателя Филип Топов.

Анета ТОДОРОВА             

Няма коментари:

Публикуване на коментар