събота, 27 април 2013 г.

БОРИНО СТЯГА ЕТНОФЕСТИВАЛ



КУЛТУРА


ЗА ТРЕТИ ПЪТ 3-ДНЕВЕН ПРАЗНИК

Мария Кратункова
Тридневен традиционнен празник стяга Борино, който за трета година е придружен и от етнофестивал. Поканата към всички родопчани и гости на Родопите отправи вчера Мария Кратункова - главен изпълнител на проявата, организирана от кмета на общината инж. Октай Алиев. Тържествата са от 3-май петък до 5-ти май - неделя. За първи път боринци ще домакинстват и на мюзикъл, изнесен от Драматичен театър "Димитър Димов"- Кърджали. За първи път ще има и надиграване и то с оркестър на живо, става дума за "Родопи" с ръководител Борис Христов, издаде Кратункова част от изненадите. За грамотите най-голям игралец ще се борят от клуб "Хоро" в Смолян, и този от Бургас. 4 часа те ще се надиграват пред очите и за радост на публиката. Ежедневно за хубавото настроените на празнуващите ще се грижи по един оркестър, откриването ще направи пловдивският "Тракийско настроение" с ръководител Петко Кънев и солисти Красимира Иванова и Севдалина Бакларева, а за втория ден е оркестър "Родопи". Етнофестивалът е планиран за неделя в него на сцената сили ще премерят фолклорни групи от самото Борино, но и от Ардино, Гьоврен, Девин, Доспат и други общини. Чакат се гости и от побратимените общини в Турция. Но най-голямата мечта на боринци проявата им да стане национална, какъвто е етнофестивалът в Хасково, поясни Кратункова, която е магьосник в организирането на музикални прояви. Не са забравени и любителите на фолка. За тях ще пеят Ерик - в петък, Анна - в събота и Валя - в неделя. За най-малките изненадата е "Боби шоу", с перфектни илюзионни номера.       
Трио "Шемет" и зевзечката Веска Бабаджанкова ще се изявяват в неделя между 17 и 20 часа, те ще нажижат обстановката с лакърдии.
За празника има и ред спортни прояви - турнир по шах и волейбол, няма да мине и без дискотека в събота.     
Прекрасен празник на Борино ще сътворим, инж. Алиев е отворен за проблемите на културата, негово дело е не само етнофестът, но и надсвирването на Ягодина, вметна Кратункова. И изрази надежда новото правителство да застане по-напористо зад културата, която предава фолклорната традиция през вековете.

Анета ТОДОРОВА
       


Няма коментари:

Публикуване на коментар