сряда, 17 април 2013 г.

С КЛЕЩИ ВЪОРЪЖАВАТ МЛАДИ ЛОВЦИ НА ПАТИЦИ

ПРОВЕРКА

Явор Говедаров
 С клещи въоръжават най-младите авджии, успели да отстрелят патица. Целта е младоците да оскубят дивите гъски и да ги сготвят. Само така ще докажат, че са овладяли тънкостите на ловното изкуство. А с препитването опитните ловци си правят шеги, защото гъската не се скубе, като птица, дори и да я сложиш във вряла вода. Човек може да се опитва да я мъкне цял ден и пак да не успее, защото тя се дере като прасе, издава тънкостите Явор Говедаров, който има 38 години стаж с пушка на рамо. Заради влечението му към дивеча е получил и поредното признание на хората от своята дружинка в смолянското село Търън. Те го избраха само преди дни за председател. С това той се нарежда на едно от първите места в страната като най-дългогодишен шеф, направо професионалист с неговите 30 години на началническия пост. За разлика от всички други служби обаче, той е избираем и на 4 години приятелите му по хоби, решават кой е най-добрия организатор на лова. И дават вота си за само за кмета на Търън.
Трудно е не само да свалиш перушината на патицата, но и да я отстреляш. Патроните отскачат от нея, все едно че е покрита с броня, издава пък Деян Нейков. По 20-30 патрона отиват само при един лов. Имал съм дни и с по 50 патрона опукани, все едно си на война, сочи младият мъж, който обаче има зад гърба си вече 6 години стаж.
Затова патица се чака на гюме, скриеш се и чакаш докато ти дойде на мушката съвсем удобно, чак тогава натискаш спусъка, напомня Говедаров. И съпоставя, че за разлика от днес на времето - през 1975 г. когато той станал авджия, сдобиването с разрешително било по-трудно отколкото да получиш партийна книжка. За да станеш член на БКП се искали двама поръчитгели, а на събрание партийците премисляли дали ще си им полезен и с какво, за да вдигнат ръка за теб. За да влезеш в ловната дружинка пък, трябвало да караш малко ангария. Хем за младите полезно, хем - за държавата.  По мое време се правеше водопровода на Имарет дере и се строеше планетариума. Цял месец копах канали, за да имам щастието да ме допуснат до лова, връща се 38 години назад Говедаров. Следващата стъпка е да внесеш 500 лв. и от там насетне е каране на курс и вземане на изпити. Ловът обаче не е толкова заради отстрела, колкото да усетиш природата. Затова пък с любов отглеждаме дивеча в района си и го подхранваме, издава Говедаров. А колегите му на шега се подсмихват, че за разлика от другите ловни дружинки, абревиатурата на тяхната е ЛЛРД - Ловно любовна рибарска дружинка. От 8-те тона царевица им е останал тон, с който ще продължат да хранят дивеча доката стане новата реколта. Вече са засяли 13 дка ниви - 3 дка есенници - грах и овес. И 10 дка пролетници. Имотите са частни, но хората са ги дали да се обработват и с тях ловците да подхранват прасета, зайци, сърни и елени, че и пернати. По такъм начин авджиите сеят ниви на Тинчо Севдалинов, Пламен Пуфтев, Хайри Тикалчев, Бисер Мидилев, на  самия Явор Говедаров и на др. хора от Ряка, Требище и Търън, където е ловната територия на местната дружинка. Засаждаме ги над селата, за да не слизат до тях животните и да не пакостят от глад, сочи още Говедаров. А хората му знаят, че в баира работата не секва независимо, че чак през август ще открият новия сезон с лова на пернати.

Анета ТОДОРОВА      

Няма коментари:

Публикуване на коментар