вторник, 2 април 2013 г.

ХВАНАХА 8 ГЪЛЪБА У ГРЪК

 на ГКПП- Златоград

Снимка: Архив

* Реджеп А. се опитвал да ги отнесе от България, в родината му са скъпи, а у нас парчето е между 15-20 лв. * Мъжът метнал подкуп 30 евро, срещу него е образувано досъдебно производство

На истински пазар се опитал да обърне златоградското ГКПП Реджеп А. в събота. Късметът му хич не проработил в предпоследния ден на баба Марта. Тогава возилото му, в което се возели още 4 спътника, е спряно за проверка, преди да влезе в Гърция. А от колата са извадени цели 8 хвъркати. Оказало се, че мъжът прекарва гълъби. Нещо, което е незаконно, ако няма документи, каквито у Реджеп не са се намерили. Човекът се опитал да мине метър, обръщайки всичко на майтап и подхвърляйки 30 евро, вероятно за почерпка на граничните власти, за да може да пренесе пернатите в родината си. У нас гълъбите вървят между 10-15 лв. бройката, но ако са на чифтове, стойността им скача веднага. И тогава парчето е 20 лв. или двете са 40, разказват познавачи. Причината е, че гълъбите, като лебедите и щъркелите, живеят на двойки. Не случайно има приказка - “обичат се като влюбени гълъбчета”. По-висока стойност имат и пощенските, т.е. тези, които са обучени да летят по маршрут.
В случая не станало ясно колко ценни са птиците, но пък е видно, че нямат сертификати. Затова са задържани, а впоследствие са върнати на собствениците им в България.
Срещу гръцкия гражданин е образувано досъдебно производство за подкуп, посочи вчера говорителят на Окръжна прокуратура-Смолян, прокурор Иван Спиров. И не му е позволено да изнесе птиците, тъй като са без необходимите сертификати, уточни той.
Сертификатът се изготвя  според изискванията на страната-вносител и той е различен за страна член на ЕС и за трети страни, посочи вчера шефът на Регионалната дирекция по Безопасност на храните д-р Радослав Колев. Тегли се електронно от електронната система на Евросъюза и права за издаването му има само началник - отдел “Здравеопазване на животните”, а не всеки ветеринар. Сертификатите са според вида на животното, бройката и т.н., и съответно има такса за издаването им. Тъй като в Кърджалийска област имаше констатирани случаи на пернати с нюкясълска болест, има ограничение за придвижване на птици от този район.
Според системата за сертифициране, се задава мястото, за което се изпраща пратката и там ще я очакват ветеринари, които трябва да констатират в какъв вид пристига животното, коментира още д-р Колев. Преди да отпътува пък, се прави проверка за ваксини и т. н., като целта на всичко това е да се проконтролира здравословното състояние, на обекта, още повече че гълъбите също пренасят болести, които поразяват човека, напомнят още от Регионалната дирекция по безопасност на храните.
По сертифициращата система у нас пристига хайверът за доспатските садки, когото ветеринарните служби от региона очакват след внос. И връщат обратен отговор до вносителя дали са в добро състояние. При липса на такива сертификати, преносителите на животни подлежат на административни санкции.
 

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар