петък, 5 април 2013 г.

ЗАКОПЧАХА И ЧЕТВЪРТИЯТ ОТ ГРУПАТА СТУДЕНТИ

След обира в Триград

 Задържаха и 4-тия от групата младежи, извършили обира в девинското село Триград, при който изчезнаха 168 хил.лв. 20-годишният Илия К. е арестуван в Бургас, след като е обявен за общодържавно издирване. Младежът, заедно с още трима свои състуденти - Руси Д., Николай П. и Гергина П., са обвинени в тараша на къща, от която на 22 март тази година изчезнаха пачките с левове, 150 евро и златни накити. Оказва се, че младежът има богато криминално минало и още като непълнолетен е осъждан два пъти. Има присъда за грабеж и разпространение на наркотици, посочиха вчера от ОДП-Смолян. Именно от областния град тръгва искането за издирването на Илия, който се укрива разбирайки, че приятелите му - студенти от Пловдив, са задържани. И още на 27 март, след като изтекоха полицейската и прокурорската им мерки, са оставени в ареста от Смолянския съд.
В четвъртък Илия е приведен в Девинския съд, където е разпитан и се е признал за виновен, посочи говорителят на държавното обвинение прокурор Иван Спиров. У него обаче не са намерени пари. Досега от цялата сума са открити едва 1/3 от средствата. Част от тях - близо 19 хил.лв. стана ясно, че са похарчени на дискотека, но останалите се губят.       
На Илия е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление - кражба на голяма сума пари и златни накити, за което НК предвижда наказание “лишаване от свобода” от 10 до 20 години и конфискация на цялото или на част от имуществото му. Въпреки че младежът е имал присъди, това не му е попречило да влезе в университет и да държи на образованието си. Поредната изцепка извън пътя  обаче може да сложи точка на кариерата му. Исканата от прокуратурата вчера мярка “задържане под стража” бе приета от Окръжния съд в Смолян. А мотивът на магистратите е, че според събраните в досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението. А условието, че е осъждан и има регистрация за криминална проява, е утежняващо обстоятелство. След повдигането на обвинението младежът се е укривал и е обявен за общодържавно издирване, което налага, според съда, изводите, че е налице реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.
 

Ани Любенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар