петък, 5 април 2013 г.

ПУЩАТ ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН СРЕЩУ МЕЧКИ


Заради хищната напаст 

* Раздават любимите кучета на ГЕРБ - 30 каракачанки, по проект в Смолян                                    * С електропастири и спрейове ще се обзаведат стопани, а сладкусниците получават 30 хиляди плодни фиданки високо в планината

Георги Георгиев, Катя Гаджева и Силвия Младенова - на пресконференция.

 Пущат горещ телефон и за нападнати от мечки в Смолянско. Досега сигнали са събирани на спешния телефон 112, чиято централа е в Кърджали затова често операторите не могат да запишат точно имената на местности и да ги препредадат в РИОСВ, за да реагират еколозите. От инспекцията вчера обявиха джиесемите: 0887/500 739 и 0885/ 900 060 на вече действащите хора от спасителния екип, създаден от миналата година по проект "Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ-Смолян". Две двойки реагират на сигналите, оборудвани са с новозакупения високопроходим автомобил "Форд рейнджър". По проекта са им доставени и две специални клетки, в които могат да се поставят проблемните мечки. Клетките пък е възможно да се поставят в ремарке, така че мецаните при необходимост могат и да се придвижват без да застрашат никого. Общата сума на стартиралия още през януари 2012 г. проект е 1 866 462.40 лв., като европейското финансиране е 1 586 493.04 лв., останалото е национално. Начинанието се реализира по Оперативна програма Окълна среда 2007-2013 г. и целта е наистина да се намалят щетите от мечки като им се даде възможност те да се изтеглят по-дълбоко в планината, а не да слизат в населените места за храна, нападайки селскостопански дворове и контейнери за боклук.       През миналата година вървяха повече обществените поръчки за избор на изпълнители на различните дейности, които ще се реализират реално от сега, обясни гл. експерт в РИОСВ инж. Екатерина Гаджева. А колегата й Георги Георгиев напомни, че двете двойки от спасителния екип действат на територията на региона. И поемат всички огледи на щети.
В момента се приемат заявки от селски стопани, които искат да получат каракачански кучета, които да пазят стадата им. Породистите песове, тачени много в ГЕРБ, а и от самия лидер Бойко Борисов, който подари такова куче на руския президент Путин, ще се раздават като малки на овчарите, за да свикнат с функцията си на пазач и на място да се обучат от другите кучета. Става дума за 30 каракачанки, които се купуват със средства на проекта и ваксинирани, и чипирани ще се дадат безплатно на животновъдите. 150 електропастири  също ще бъдат раздадени безвъзмездно, 130 от тях са соларни, т.е. ще се захранват от слънцето, има и на акумулатори. Грандиозна работа ще върви и по линия на изхранването на мечките. Ще бъдат засадени дивечовъдни ниви с ръж и овес, както и 30 хиляди плодни фиданки. Всичко това ще бъде върху държавни оголени площи, чиито списъци еколозите са поискали от държавните горски стопанства по места. Изпълнител на посевите е спечелилото поръчката по ЗОП дружество - "Подобряване на съжителството между хора и мечки".
РИОСВ ще раздаде и 500 спрея за мечки, специално тествани от своя създател американец, който на гърба си е изпитал хищническата напаст, вметна Георгиев. По проекта ще бъде извършено в един ден и преброяване на мечките, мониторингът тук трябва да е по-точен от таксацията на ловците, която не се прави в един ден и позволява придвижване на една и съща мечка от една на друга ловна територия. За мониторинга ще помогнат и поставените вече камери, които опровергават ловците, че където има баби Меци няма глигани. Имаме снимки от които се вижда, че на хранилката първо минава мечката и след оттеглянето й пристигат прасетата, на друга пък ясно личи че мечка и прасе ядат едновременно, отбеляза още Георгиев.
Янко Янков е от спасителния екип, който реагира на спешния телефон за мечки. Той отваря клетката, която ще превозва хищници.
Даването на квоти за отстрел на мечки заради високия им брой в Родопите е стопиран заради разпоредба на Брюксел. Те са защитен вид и само проблемните могат да бъда убивани, категорични са от Евросъюза и България ще бъде санкционирана, че е допуснала убийството на хищници, за които не е доказано, че са стръвници. Темата за мечките е болезнена за Смолянско заради многобройните нападения в региона, включително и над хора. МОСВ плаща обезщетения при доказано нападение над животни, както и при смъртните случаи с хора от областта. Целта на подобни проекти обаче е хищниците да се задоволят с хранителна база и да останат в гората, а не да слизат до населените места, категорични са от РИОСВ. И вярват, че до края на проекта - януари 2015 г. ще сведат щетите от мечки минимум с 40%, поясни поелата публичността на проекта Силвия Младенова.                    

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар