четвъртък, 11 април 2013 г.

ГЕРБ ОБЯВИ КАМПАНИЯТА С ОТЧЕТ НА ДЕПУТАТИТЕ СИ



* Те пък изредиха сред заслугите си отваряне на приемни, организирани кръгли маси и посещение на християнски и мюсюлмански празници в Смолянско

Славов, Мелемов и д-р Дариткова
 ГЕРБ в Смолян откри официално вчера предизборната си кампания с отчет на двамата си доскорошни депутати, които са в челните места на новата партийна листа. Сред заслугите си към родопчани д-р Даниела Дариткова изреди 10 внесени законопроекта за здравеопазването, питането към МРРБ-министъра Лиляна Павлова за онкоцентъра, който не е мръднал за последните 4 години ни на йота, докато другите два проекта, стартирали заедно с него във Враца и Кърджали са готови. Доскорошната шефка на здравната комисия в парламента обяви, че заедно с БЧК е подсигурила 2 линейки - за Златоград и Борино, организирала е 7 кръгли маси по въпроси на здравеопазването и отваряла приемни. Тя вметна и най-важното за себе си - изпълнила си е обещанието да запази лекарската си практика и да си идва всяка седмица до Смолян. Което в личен план, а и за пациентите й е хубаво - няма спор, но те ако са 2-3 000. То областта е със 130 хиляди население, което е чакало на нея като на народен представител, да му защити правата пред държавата.      
За година и 4 месеца в парламента съпартиецът й Недялко Славов отчете, че има заслуга за приемането на законите за туризма и за производството на ел.енергия от биомаса и фотоволтаици. Той е участвал и в изготвянето на поправката за придобиване на гражданство от чужденци, които носят инвестиции и отварят поне 5 работни места. Има две питания и е посетил общински и фолклорни празници в общините, участвал в тържествата за 24 май, зачел и множество християнски, и мюсюлмански празници. Съдействал на Златоград и Чепеларе да защитят редица проекти, а и на ред населени места от Смолянско да получат шанс да станат бенефициенти по Програмата за селските райони. 
Д-р Дариткова не преглътна факта, че са я обявили за ликвидатор на болници - 3 се закриха по нейно време от региона.
Рудозем не можа да покрие критериите поради липса на специалисти и се закри, обяви публично тя. Но това не се отрази на населението, тъй като болниците в Мадан и Смолян са близо. Тубдиспансерът бе преструктуриран, но също заради липса на специалисти - рентгенолог на договор, и се прехвърли към областната болница, където продължават да лекуват туберкулозно болни, коментира лекарката. МБАЛ-Девин, пък била закрита по решение на управителя на здравното заведение през юли 2011 г., но вече била декапитализирана.
Аз не съм подписвала нищо, кметовете трябва да контролират харченето в болниците си, политизира се въпросът и дори се накърни моята репутация, възмути се доскорошният народен представител. И даде пример, че други две филиални болници в страната - в Оряхово и Котел вече работели, а Девинската - не, защото сградата й е с тежести и запори. И държавата няма да даде 1 млн. 800 хил.лв. за предоставяне правото на ползване само на сградата на МБАЛ на новоучреденото дружество, както искали от Общината, категорична бе д-р Дариткова. Тя отбеляза, че ГЕРБ дори са готови да строят нова болница, но не и да дават пари за старата. 
Според нея, политиката на ГЕРБ вече ще бъде социално ориентирана и от малките болници нямало повече да се търси покриване на високи стандарти, защото те ще лекуват само значими за региона заболявания. Не стана ясно защо чак сега управляващите са стигнали до този извод, след като от 6 здравни стационара, регионът загуби половината. В същото време, по нейни думи, министерството на здравеопазването засякло, че разходите по спешните случаи харчат най-големите средства. И от тази година вече се дава допълнителен ресурс само за това. А и финансовите отчети, които ще се правят всеки месец в министерството ще покажат точно за какви пари и за какво става дума. Сиреч чак след близо 4 г. доскорошните управляващи загряха, защо фалират малките болници и че причината не е в лошото им управление, а в грешка на системата. 
На обвиненията, че ред медии са подредили народните представители от Смолянско в редиците на мълчаливците, д-р Дариткова заяви, че ставало въпрос за други партии, не за ГЕРБ, тя лично имала много медийни изяви. А пък парламентарният контрол бил за опозицията, не за управляващи. Докато колегата й Славов вметна, че не искал да изглежда празнодумец, но питанията му били на сайта на парламента.
Самото представяне на 8-те от листата с кандидатите за парламент` 2013 направи областният лидер на партията Николай Мелемов, който като арбитър се опитваше да смекчи тона на журналистическите питания.
Парламентът го ползват за говорилня Мая Манолова и Димчо Михалевски, коментира пък той. Има и такива, които се изказват по всички видове въпроси като четат, това което са им написали сътрудниците, а най-важното е да не изгубим връзката с избирателите от нашия район, вметна смолянският кмет Мелемов като стар парламентарист.

Ани ЛЮБЕНОВА               

Няма коментари:

Публикуване на коментар