понеделник, 22 април 2013 г.

БЕДНИТЕ И БОЛНИТЕ - ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ



НА ИЗБОРИ` 2013 

* Политика ли е да живееш нормално, питат обикновените хорица от ТV-екраните и искат работа, и болници, за да се лекуват...  

Маргарита

 Бедните и болните станаха лицето на България на тези парламентарни избори 2013. Ако някой още не е разбрал - да припомним, още преди месеци се оказа, че повече от 8 милиона българи в собствената си родина живеят на прага на бедността, доказаха го проучвания на експерти. Не журналистическо хрумване. Потвърждават го и самите хора, които застават пред камера и сами признават, че са доведени до прага на мизерията. Въпреки, че с нищо не са я заслужили. Съжалявам, че Бойко Борисов си даде оставката, очаквах го да дойде в Девин и да му дам детето си да го гледа той, ще му подаря и детските - 35 лв., които вземам и с които живеем, разказа вчера безработната млада майка Маргарита от Девин. Нека с тези пари плаща детската градина, която струва 45 лв. на месец. С детските да плаща и 20 лв. за вода, 80 лв. за ток и всеки ден да купува по нещо за детето, защото то иска. Вижда пица и ми казва, че му се яде, обяснявам му, че аз ще му направя, а то ми казва "стига си ми правила, искам да ми купиш", такива майчини неволи разкри девинчанката. И вметна, че е карала Коледа с парите от сурвачките, които е украсила и продала. Ако, някога имам второ дете, ще търся друга държава, за да го родя там, защото в България мразят децата, изплака жената. И разказа, как преди месец е получила отит в Девин болницата е закрита от преди две години. Работят няколко кабинета и тя отишла при специалист. Чакала два часа да й дойде реда. След като лекарят проверил здравно-осигурените й права и видял, че е неосигурена, я попитал дали ще си плати прегледа.
Нямам работа, с 35 лв. детски добавки, няма как да платя, обяснила жената. И й се наложило да излезе без да получи лекарска помощ. Да чакам да ми мине, отрони Маргарита.
Две години лъжи, как ще ме убедят, че трябва да гласувам, попита риторично тя доскорошните управници. И изрази недоверие, че така живеят хората не само в нейния роден Девин, но и в цяла България.            
Друга девинчанка - Стела Бошнакова, която е от третото поколение пък директно обвини ексдепутатката д-р Дариткова. И в нейно присъствие пред TV-7 в предаването на живо, заяви: "Нека каже, защо тя 4 години взема нашите пари, а никаква работа не свърши." Жената разказа своята история с болести, при които  лекарката я пращала в областния град, тъй като й обяснила, че в Девин няма как да я лекуват. "Не отиваме в Смолян, защото нямаме пари, казах да ми изпише лекарства, да ги взема и да лежа вкъщи, питайте д-р Манолова дали е вярно", поясни пенсионерката.
Съжалявам тези хора, те са станали заложници на политици, моля за прошка, ако волно или неволно съм сгрешила, в речетатив им отвърна д-р Дариткова. Кой ги е мотивирал, нито съм работила в тази болница, нито съм била посредник ..., опита се да отбие атаките тя на обикновените хора от района. Макар, че и местни политици като Николай Мартинов от Коалиция за България директно обявиха, че тя има отговорност за  бездействието на тяхната МБАЛ.
Д-р Дариткова пък посочи, че болницата им е в капитала на фалирало дружество и прехвърли отговорността към ОбС-Девин. Според нея изказванията на местните хора били организирани. Сякаш болестите на пенсионери и безработни, изпаднали в безизходица, могат да се организират.
По време на дебата пред телевизията част от местните политици за пореден път си прехвърляха безплодно топката за затворената девинска болница. А единият от двамата братя Чепишеви, който отново топна в казуса за МБАЛ две партии, си намери майстора, казано по народному.
4 години беше в това и в онова управление, те са виновниците за болницата, изрече възрастна пенсионерка, визирайки двамата братя-близнаци Чепишеви, които от няколко мандата са общински съветници от различни партии и все "защитават каузи". По думите на съгражданите им, те са водили купища дела, свързани с местната болница, заставяйки от двете страни на барикадата - ту от страната на бившата вече шефка д-р Пампулова, ту от страна на ощетените със заплати медици...
Разделени сме, болницата го направи, сега като се срещнем не се поздравяваме, ами си казваме наум "тоя е от ония, или от тия", простичко го каза Маргарита.
Но е така, разделени на няколко лагера - инициативни комитети, местните хора излизаха по на няколко протеста, но така и не показаха на управляващите, че са готови да отстояват позициите си. Не можаха да ударят по масата, както това направиха работниците от "Горубсо-Мадан"... и си останаха без болница. И ножът, и хлябът за тези 2 години са били у ГЕРБ, но освен обещания на купища министри, тук нищо не се случи. Ако служебният премиер изпълни обещанието си и до дни отвори стационара с 10 легла от полева болница, както казва. Ще стане ясно, че задачата не е невъзможна. Хората обаче си искат болницата с 4 отделения, а не с 10 легла, така че нека Марин Райков продължи в здравеопазването.
Факт, е че от година жителите на Неделинското село Тънка бара плачат заради зеещите дупки на къщите си край свлачището, но едва сега получиха шанса, да им ги закърпят. И то само с една среща на кмета им Беширов при новия министър-председател. Явно държавата не е гледала много към Смолянския край...
Гласът на народа се прояви и в Смолян. Казват си го обикновените хора - от пиацата на кино "Дружба". Без режисьори и организираност.
Аз съм на минимална заплата, съпругата ми е на 240 лв. майчинство, как караме трима души с детето на по-малко от 700 лв., попита риторично таксиджия от ефира на "Канал 1" вчера. Човекът не се оплака, а простичко обясни, че на неговия хал са мнозинството от смолянчани. И попита бившия премиер как не се сети за 4 години да прати малко асфалт и за кръпките из Смолянско.
Какво да кажем и за нашенеца, който от години вече живее в Истанбул и прави паралел между тамошния живот и този в Родопите. Според неговите думи, в последните години от живота на тъща му й открили онкозаболяване, за което в  Турция държавата платила над 7 хиляди евра. Там никой за такова заболяване не плаща нито стотинка, държавата поема всичко. Затова ми е странно защо у нас всеки си плаща лекарствата за диабет, който е хроничен, за хипертония, която също е хронична, защо се плаща за трансплантации, всичко това в Турция е безплатно, разказа мъжът. И обясни, че е наясно колко по-скъпи са лекарствата в България, дядо му давал за лекове срещу високо кръвно по 50 лв. на месец, които са близо 1/3 от пенсията му. Докато в южната ни съседка държавата подпомага фармацевтичните компании, които да свалят цените на илачите.
ГЕРБ направи това - замрази доходите и българският народ излезе на улицата да каже "Стига", заяви Дора Янкова от Коалиция за България по време на диспута, организиран от БНТ. Затова казахме категорично на висок глас: "тази политика е вредна". И напомни, че БСП отстоява минимална заплата от 310 лв., която трябва да получават и майките, чиито доходи са замразени от преди повече от 3 години. А в края на мандата минималната трябва да стане 450 лв. За възраждане на икономиката и подоходно облагане, достъп до здравни услуги с отварянето на девинската МБАЛ. И за осъществяване на пряка връзка от Рудозем за Ксанти, се обяви тя. А в същото предаване кандидатът за депутат от ДСБ Зарко Маринов застана зад 3-те стъпки на партията на Иван Костов -  доходи, работа и сигурност, виждайки в европрограмите възможност за отваряне на нови работни места. Той попита риторично как да се лекуват няколкото милиона човека, които са без здравни осигуровки, защото не могат да си платят.   

Анета ТОДОРОВА
                  



Няма коментари:

Публикуване на коментар