събота, 20 април 2013 г.

РУДОДОБИВЪТ - ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД



* Влезлите някога по Указ 606 в рудник "Ерма река" да отбият военната си служба 18-годишни момчета, остават пленени от професията, която са овладели и днес са отлични бригадири, и миньори   

* В "Горубсо-Златоград" основен и най-перспективен е участък "Мързян"

 Минното дело се оказа любов от пръв поглед, която завладяла 18-годишните младежи веднага след ученическата скамейка ги държи до пенсия, че и след нея. Така излиза от думите на 46-годишния Веселин Пехливанов от златоградското село Ерма река. И той е от онези зрелостници, дошли да отбият военната си служба с 5-годишен договор.
Влезеш ли в рудника, изкараш ли си 5-те години, няма вече друга работа, която да те привлича, отбелязва началникът на участък "Мързян" на рудник "Ерма река", а шефовете му го издават, че е потомствен миньор. И баща му Славчо е бил дългогодишен миньор, бригадир на същия участък, тих и трудолюбив, обясняват от "Горубсо-Златоград", където оценят когато рудодобивът става потомствена професия.  Веско пък е предал занаята на сина си Светлозар, който от 3 години е технолог в "Горубсо-Златоград". Тук идва веднага след завършване на висшето си образование в МГУ в София.
Вместо да набиват крак по плаца и да носят автомати, в мините на "Ерма река" са дошли и някогашните наборници от Златоград Марин Замфиров и Симеон Молов. Целият им трудов стаж е тук и нямат никакво намерение да минават в третата възраст, макар да са навъртели вече изискуемия по закон подземен стаж за пенсия. И двамата са сред най-добрите бригадири на рудника. Първият - на проходческа бригада, а вторият - прокарва комини с КПВ - машина за вертикални разработки. За отличната им работа говорят цифрите, които няма как нито да излъжат, нито да прехвалят постиженията на ръководените от тях миньори.
4.631 куб. м производителност на човеко-смяна е постигнала проходческата бригада на 44-годишния Марин Захариев. Или обемът на прокараните галерии от неговите колеги за тримесечието е 1760 куб. м.
7 човека сме, всичките дългогодишни миньори, познаваме целия производствен процес, а най-младият член на колектива ни е на 35 г., пояснява самият бригадир на проходката. Който това лято ще навърши пенсионен стаж, но няма намерение да напуска "Мързян". Не бързам, ама годините бързо тичат пред мен, обяснява Марин, които има 24 години стаж под земята. Влязъл съм в мините по Указ 606, изкарах военната служба, но не ми се тръгваше от рудника, връща за малко времето назад родопчанинът, който е баща на две вече пораснали момичета. Голямата е вече в Германия, там работи и живее, а малката е студентка в София.    
Бригадата на Симеон Молов е от двама души. Той и колегата му са царе на вертикалните разработки. 1.816 куб. м е производителността им на труда, а обемът изпълнена работа за 3-месечието им е 119 куб. м. На 46 години Симеон е вече млад дядо, със 7-месечен внук, който носи неговото име. Баща е на момче и момиче и макар да е пенсионер, продължава да работи в "Мързян". Не го плаши работата, нито рискът на коминджийството. Заедно с неговия колега прокарват комини за вентилация и подготовки.
И Веселин Читаков дава висока производителност на труда. Неговата бригада има 3.084 куб. м производителност, а общият им обем за 3-месечието е 984 куб. м. Сред най-добрите се нарежда и бригадата на Георги Дюлгеров - тя пък има 3.221 куб. м производителност на труда и общ обем за 3-месечието 757 куб.м. А хората на Кирчо Колев са с отлични постижения - 4.483 куб. м производителност на труда и 1670 куб. м общ обем за първите 3 месеца на годината. Тук е закупеният през миналата година челен товарач, който качва наистина производителността на труда. Никой обаче не завижда на бригадата на Кирчо за него, тъй като самото работно място позволява да се пусне тази техника тук, а не на другаде, обяснява началникът на участъка. Никога не сме закъсвали за техника или материали, нито пък са ни закъснявали заплатите, криза не сме усетили с нашия работодател, категорични са миньорите в много добрата си оценка за Николай Вълканов.       
По извоз на добита руда бригадата на Данчо Кехайов е ненадмината. При план на участъка 18 750 т. тя изкарва 19 439 т. или има 103.7% изпълнение, обяснява началникът на участъка Веселин Пехливанов. Така 5-те бригади на участък "Мързян" постигат 115% изпълнение на плана или с 15% над плана. 
90 човека на участъка на 3-сменен режим на работа, пояснява Веселин, който вече има над 27 години стаж.. На "Мързян" обаче е от 2010 г. Преди това е имал 15 години в рудодобива, но при бума на строителството решил да опита как е трудът на повърхността на земята. Има хляб и в този бранш, но след настъпването на икономическата криза, се връща отново в "Ерма река". Работата е тежка, но пък тук си проличава кой е мъж на място. Вероятно затова женският труд на участъка е сведен до минимум. По една жена на смяна са - те перат дрехите на миньорите, водят табелната отчетност, дават лампите, разказват от "Горубсо-Златоград". Грижат се за асмите, протегнали клонки пред белналото се разкомандировъчно. Хубаво грозде дават и по много, хвалят се миньорите. И напомнят, че извилия се по стената храст хаджолка, който сега е напъпил, цъфти цяла пролет и ухае неповторимо. Лехичката с пролетни цветя и рози, оформена току до локомотивните релси на рудника, също сочи грижлива женска ръка.
 
Анета ТОДОРОВА                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар