събота, 13 април 2013 г.

СЪД И ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ НИЩЯТ В СМОЛЯН ЗА КОРУПЦИЯ



 ЗАРАДИ СЕВДАЛИН ЧАНДЪРОВ

* Бащата на малката Жасмина влезе при председателя на ВКС Лазар Груев, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пейчев, за навързани съдии и адвокати алармира неделинецът 

* Висшите магистрати пращат експертна проверка в Смолян дали това е така 

 Заради Севдалин Чандъров от Неделино на съдии от Смолянско ще бъде проверявана дейността десет години назад. Такова обещание са поели пред него висши магистрати в четвъртък в столицата. Мъжът поде битка срещу съдебната система, която присъди детето на бившата му съпруга, приемайки по думите му формално казуса. Нещо повече 43-годишният неделинец обяви преди около 15-на дни гладна стачка и протестира с плакати пред Съдебните палати в Смолян и София.
Човекът не можа да преглътне факта, че социалните не са направили обстоен оглед на условията, при които пращат детето му в Румъния, тъй като бившата му съпруга е румънка. За казуса и болките на бащата, който сам се е грижил в последните години за детето си "Родопи ВЕСТ" писа нееднократно. Мъжът изрази съмнение и че майката, която дълго време работи в Испания, се бори не толкова заради 5-годишната Жасмина, колкото заради европейските възможности за подпомагане, които се предоставят за едно дете. Но за да го получи дори е представила документ, че сега си е намерила работа в Румъния и ще остане да живее край родителите си.
В четвъртък Севдалин Чандъров бе приет от главния прокурор Сотир Цацаров, на когото предостави 3 подписки, направени в негова подкрепа от жителите на Неделино, Златоград и дори от Кърджалийското село Припек. Хората ми ги донесоха сами, трогнати от моите неволи, обясни развълнуван от жеста на съпричастност родопчанинът. Г-н Цацаров веднага ме позна, каза че е наясно с моя проблем, но ме изслуша внимателно. Не съм спрял да казвам, че има корупция в системата, а на съдии преди пенсия явно им е вече все едно какво подписват, възмути се той. Подобна среща с излагане на казуса Чандъров е провел и при председателя на ВКС Лазар Груев, а вчера и при омбусмана на Републиката Константин Пейчев.
Открито им заявих опасенията си от съдийския състав, гледал моя казус и няма да спра да търся правата на детето си. Защото в моето положение може да са били и да бъдат още много хора. Затова и получих уверение от магистратите, че ще бъде преразгледана работата на същите съдии в Смолян и на председателя на съдийския състав, който е подписал решението ми, разказа Чандъров. И дори коментира съдийската обвързаност между магистрати и адвокати, характерна за малък регион, какъвто е областния град. С което даде да се разбере, че очаква идване на експертна комисия от столицата, която на място да се запознае с тези случаи. Поне такова уверение е получил той в София. Междувременно бащата обжалва решението на Окръжния съд в Смолян пред по-горна инстанция и очаква там да получи положителна развръзка. В противен случай ще продължи битката си в Страсбург, е категоричен родопчанинът. 

Анета ТОДОРОВА               




Няма коментари:

Публикуване на коментар