събота, 6 април 2013 г.

ЛЪЖАТ ЛИ СОЦИОЛОЗИТЕ, А ХИЛЯДА АНКЕТИРАНИ - БЪЛГАРИЯ ЛИ СА?

Лъжат ли ни социолозите с водещото електорално одобрение на ГЕРБ и могат ли хиляда анкетирани да гарантират достоверност? Бунтове тресоха държавата близо два месеца - хората излязоха срещу монополите за тока, водата, джиесемите и каквото се сетиш. Живи факли горяха в държавата, други политаха от високо, трети се висват, всички с нерешени житейски проблеми, от които не могат да видят дори слънцето. Бедстващи майки кършат пръсти, че им искат по 3 хиляди лева месечно за лечение на онкоболните им деца, а те получават 300 лв. доход. Плачат и питат има ли държава и къде е? Други правят същото, защото нямат пари да пращат учениците си в големите класове на училище в близкия град. Децата си остават на село, крави и овце обаче едва ли ще пасат, както им препоръчваше доскорошният премиер. Мнозинството брои стотинки и се чуди тока ли да плати или да ги остави за храна. Лечение, лекарства и дори посещение при зъболекар стават лукс, които мнозинството не може да си позволи. Още в края на миналата година стана ясно, че повече от 80% от населението на България живее на прага на бедността. А се оказва, че през януари и сега партията, която го е управлявала - ГЕРБ, печели 24.4% подкрепа. Така излиза от допитванията,  направени по домовете на анкетираните. Малцина обаче споменават, че това са всичко на всичко хиляда питани човека от близо 8 милиона население.
Дали пък не ги е хванала амнезия каква зима сме карали, тази и предишната. Зъзнейки, за да пестим от ток и парно и въпреки това сме плащали солени сметки. Или пък от топлото мартенско слънце, по време на допитването някои са слънчасали? Как иначе може да се обясни, че партията, която не даде лев повече на майките и на пенсионерите по време на своите близо 4 години, е на гребена на вълната и води с цели 6.9% преднина пред втората след нея. А процентите за одобрение и неодобрение на Бойко Борисов са се изравнили. 45% приемат оставката му като бягство от отговорност, а 42% като достойна, тук изрично се сочи, че това е електоратът между 18 и 49 г. За навършилите сега пълнолетие е обяснимо, те са още на фаза: тати - носи, мама - меси. Като затворят школската врата, ще са наясно кое колко струва и как се заработва заплата, за да си го купиш за вкъщи. Виж за онези, които са навършили 40-те и им остават още почти 20 години до пенсия, е по-трудно обяснимо. Все пак изследователите сочат, че 85% от анкетираните приемат протестите за основателни, а 26% от тях настояват за увеличение на доходите. Чудно, ако са доволни от доскорошното управление, защо малко повече от 1/4 искат още пари?
Съвсем обезокуражително пък звучи, че 4%-ната бариера освен ГЕРБ, щели да преминат само БСП, ДПС и “Атака”. Още по-странно е, че рейтингът на социалистите се бил смъкнал надолу след референдума за АЕЦ. Нищо, че и гербаджии едва от месец февруари почнаха да признават, че след 2020 г. ще ни трябва нова ядрена мощ (?!). И токът щял да литне до небесата заради нуждите от закупуване на въглеродни квоти. Браво! Що не го казахте това на хората миналата есен? И откъде ще дойде новата ядрена енергия, г-н Владимир Уручев? Голяма прогноза направихте, след като вашата партия се опита да сложи точката на АЕЦ “Белене”. Не че ни е много мил проектът, но на везната винаги трябва да се слагат активи и пасиви, за да тегли точно.
Корените ви са от маданското село Буково, но в цяло Смолянско малцина знаят, че сте евродепутат. А още по-малко пък са наясно, че сте зам.-председател на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, както чак сега някои медии споменават. И сочат, че според вас нов 7-и блок на АЕЦ “Козладуй” щял да струва колкото и първоначалната цена за АЕЦ “Белене”, централата, която в годините стана огромна яма, гълтаща милиони. Без да има шанс да ги върне. Но това е друга тема...   
Да се върнем на рейтингите - проучването е на Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), сиреч, то е официалното, правено от държавни чиновници. Не случайно виси на сайта на Народното събрание. Как тогава да обявява други резултати? Или и то може да се окаже, че е правено между членовете на ГЕРБ, питани по списък, в каквото проучване социологът Цветозар Томов обвини само преди дни Мира Янова. Разликата е, че нейното е правено по проект, с европейски пари, а НЦИОМ го прави с български. Да си припомним пък и друг срамен куриоз - пак европейски проект, по който една българска псевдоисторичка обяви в Хумболтовия университет в Берлин, че няма Баташко клане и то е мит...
 

Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар