събота, 13 април 2013 г.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ ПОЕМА ПРОВЕРКАТА НА ЗАЛТОГРАД



Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров поема проверката на казуса в Златоград с фамилия Хаджихюсеин. Това стана ясно в четвъртък след като лично обвинител №1 в държавата излезе да разговаря със златоградчани, обсадили съдебната палата в София. Още преди обяд цял автобус се изсипа пред входа на държавното обвинение с табелки "Корупция" и скандирания срещу подкупната правосъдна система у нас. Хората отново повдигнаха искането си за проверка на работата на техния прокурор Нежко Метахчов. След като на пресекулки почти 20 дни златоградчани яростно протестираха срещу него и го обвиниха в обвързаност с фамилия Хаджихюсеин, коментирайки дори че той не преследва закононарушителите от този род. А напротив възникналите с тях престъпления остават ненаказани. Неудовлетворени златоградчани стигнаха чак до София. И бяха приети от Сотир Цацаров, пред когото изложиха изцяло исканията си да бъде преразгледана цялата работа на държавния обвинител от Златоград, който бил личен приятел с Хаджихюсеин.
Подобна проверка Окръжна прокуратура, а и Апелативна прокуратура-Пловдив поискаха да правят веднага след огласяване на казуса с побоя над Виктор Баткажов в дискотека "Жокер", станала на 10 март 2013 г.
Тогава тръгнаха и вълненията и ние се самосезирахме от публикации в медиите, заяви вчера зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов. Поискахме всички папки - дела и преписки, засягащи това семейство, първите прояви на което са от 2003 г., както стана ясно от наличната документация, вметна той.
Държавното обвинение има произнасяне по 3 преписки, две досъдебни производства, а две бързи производства са приключили. Нито едно дело или преписка обаче не е решено от Нежко Метахчов, който сам заяви че е декларирал приятелството си с един от фамилията и сам си е правил отводи през годините, напомни зам.-окръжният прокурор Симов. Една от преписките е прекратена от другия прокурор в Златоград - Стела Юрчиева-Башева, на 11 април 2011 г. Тя е дала мнение с мотив, че няма хулигански подбуди за причиняване на телесна повреда и за повдигане на престъпление по чл. 128 от НК. След като преразгледахме казуса, на 14 март 2013 г. Окръжна прокуратура стигна до становище да се образува досъдебно производство срещу лице от фамилията Хаджихюсеин, за което са събрани данни в хода на проверката. Постановлението за отказ не е ограничено във времето, така че може да бъде атакувано и ако има основания да се стигне до наказателно преследване. Така коментира питането ни дали не е изтекъл срокът за повдигане на обвинение по стар случай зам.-окръжният прокурор Недко Симов.
Две преписки срещу фамилията има по чл. 343 от НК за управление на МПС след употреба на алкохол и двете са завършили с глоба, тъй като концентрацията е под законодопустимата, което не третира казуса като престъпление. Всичко тук е законосъобразно и не поражда съмнения. Следим информацията, която излиза в публичното пространство, но винаги боравим с доказателства, предупреди държавният обвинител. Той напомни, че случката с повреденият автомобил, заради който са реагирали по време на един от протестите в Златоград, местните хора, е приключила с присъда. И то още през 2009 г., с решение от 22.10.2009 г. Ерай Хаджихюсеин е осъден.
Няма покриване и на случая с побоя в дискотеката, тъй като двамата прокурори в Златоград са си направили отвод, разследването се прави от местната полиция, но наблюдаващ е прокурор от Мадан, посочиха вчера от Окръжна прокуратура. Има привлечени обвиняеми, работното обвинение не е променяно, то е за нанасяне на телесна повреда и за едро хулиганство. Съзнаваме, че обществото иска от нас бързи резултати и ви уверявам, че случаят ще бъде решен в максимално кратки срокове от прокурора, подчерта Недко Симов.
Готови сме да направим всички видове проверки, които ни разпореди главният прокурор, направили сме досегашните с негово знание, и сме се произнесли по законовия ред, категоричен е зам.-окръжният прокурор на Смолян.

Анета ТОДОРОВА      

Няма коментари:

Публикуване на коментар