понеделник, 22 април 2013 г.

МОРЕТО СЪБРА 80 РОДОПЧАНИ С ПЕСЕН

Край Евксиноград 


* Планината и гайдата е хилядолетната венчавка на връх и сърце, отбеляза певецът Христо Шехов...  

Втора родопска вечер събра над 80 родопчани, живеещи във Варна в механа "Каролина", край Евксиноград. Песента и гайдата разпалиха в събота сърцата на смолянчани, които реализираха обещанието си от първата среща, станала на 1 декември, миналата година. Бройката на ентусиастите да поддържат духа на Родопа планина край морето, стана двойно по-голяма. За организацията отново се погрижиха, с любов към родопската песен - Стефка Стойчева студент от специалност "Фармация"и небезизвестният народен певец и музикант Христо Шехов. С химна на Родопите "Бела съм, бела юначе" в изпълнение на Шехов и младия гайдар Марин Бобев - член на смолянското читалище "Орфееви гори" и оркестър "100 каба гайди" тръгна вечерта.
Стефка Стойчева
Да запазят безграничната си обич и нестихваща носталгията към Родопите, призова Стойчева. Не позволявайте на времето и обстоятелствата да сломят борбения ни дух! Помнете,че където и да сме,за цял живот ще носим родопското в сърцата си,защото завинаги ще си останем деца на Родопа планина, заяви бъдещата фармацевтката. И напомни, че когато обича родопчанинът е голям колкото планините, а на голяма планина са нужни големи човеци. Ние, родопчани, сме горди и непринудени защото:
Един родопчанин, стореното от дедите, никога не забравя!
Един родопчанин, приятел в нужда никога не оставя! 
Един родопчанин, дори света да преобръща, сърцето винаги го връща в бащината къща!” - изрецитира тя.
А Христо Шехов припомни написаното от Филип Марински: “Родопа, всеки твой връх е едно влюбено, разтуптяно сърце, излезнало под небесата, за да разкаже своята приказка.
Всеки твой извор, е поникнала песен, изстрадана в гърдите на земята и в гърдите на човека, и бликнала да дари другите.
Ти, Родопа, си току-що изсвирена мелодия – нотите са подредени по петолиния: връх до връх, знаме до знаме, славей до славей, извор до извор, обич до обич.”
Христо Шехов и Марин Бобев
Срещата обаче на родопчани се оказа сбор и за варненци, едни бяха довели приятели, а други - съпрузите си...
Но всички заедно се пренесоха в Родопите чрез родопската песен и сладките лакърдии. Затова Христо Шехов напомни на морските ни приятели, че ако някога стъпят в Родопите и не чуят гайда, все едно, че не са били в Орфеевата планина. Видели са отвън планината, а не са видели отвътре човека. Защото планината и гайдата – това е хилядолетната венчавка на връх и сърце.
Така с родпски песни, кръшните хора и мохабети механа “Каролина”, се превърна за една нощ във врата към планината. Вечерта не мина и без сладкодумните лакърдии на смолянчанин - бъдещ юрист, член на клуб Зевзек. Изненада бяха и група от няколко момчета, бъдещи пожарникари, дошли на школа в морската столица. Емоцията зареди и варненските гости, които останаха поразен от духа на вечерта и се зарекоха, че на следващото събиране задължително ще дойдат пак. Родопчаните във Варна твърдо са решени да конкурират мащабните срещи на съгражданите си в Пловдив и София, където са се събирали и по 500 души. Други пък предложиха за следващата сбирка да поканят ансамбъл "Родопа". През декември говорихме за чеверме, но понеже сега се пости пред Великден, ще оставим агнето да пасе още известно време, напомни Христо Шехов. С което даде заявка за следваща традиционна среща.
 
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар