петък, 12 април 2013 г.

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ - ПРЕДИЗБОРНА АРЕНА



* Съветници превзеха листите, ще осигуряват пари за партиите си, 1% гласове от вота дават право на държавна субсидия, нищо че не вкарват в Народното събрание ... 

* Родопчани обаче да гледат работещи ли са общинарите или неми риби от местните  парламенти

 Общинските съвети в областта могат да се превърнат в предизборна арена този, а и в началото на идния месец, стига да проведат нормални заседания. Вероятността те да зациклят и да не могат да подготвят сесии, е поради факта, че почти няма партийна листа, в която да не са записани общински съветници като кандидати за депутати. Същото важи и за администрациите в Смолянско, нищо че премиерът Марин Райков призова областни управители и заместниците им да се оттеглят от работа по време на вота, ако участват в ръководството на партийните структури. Това би важало и за кметове, заместници и т. н. други чиновници по места.
Според областния лидер на ГЕРБ в Смолянско Николай Мелемов няма пречка той да остане на работното си място, тъй като не участва в изборната кампания, а и няма да прави обиколки заедно с кандидатите за депутати от неговата партия. А и по думите му той не е на държавна служба, а на избираема - като кмет на Община. Достатъчно било, че заместникът му Марин Захариев като участник в листата ще излезе. Пък и ако и двамата са в отпуск, може да се блокира работата в общината.
Причината обаче за искането на министър-председателя Райков е формална, но точна - всеки от хората на държавни служби би могъл да окаже натиск на подчинените си и с това да опорочи вота. Да не коментираме властовите ресурси, които могат да ползват тези служители по време на кампанията...
Само от ОбС-Смолян общинските съветници, влезли в листи са 6 от общо 29. Или в листата на управляващата до скоро партия ГЕРБ са записани двама общински съветници от областния град - тежкоатлетката Милка Манева, която днес- четвъртък, участва в европейската надпревара по щанги  и учителката Росица Караджова. Но тук е и общинарят от Рудозем Шукри Халилов, който е председател на общинската структура на партията на Борисов.
Двама от смолянските общински съветници са от квотата на социалистите д-р Нина Шехова и бизнесменът Стефан Сабрутев, те  са сред кандидатите от Коалиция за България. В тази партийна листа обаче има общо 6 общински съветника - от Златоград е Емил Хумчев, от Девин - Николай Мартинов, от Борино - Цветка Такова и от Мадан - Мария Близнакова.
Другите двама общински съветници, излезли от смолянския ОбС пък са инж. Димитър Палагачев и арх. Атанас Каджебов. Докато на кметските избори те влязоха в местния парламент от листата на НДСВ, близо две години по-късно те са водачи на други партийни листи само че за народното събрание - инж. Палагачев - на ПП "Движение България на гражданите", а арх. Каджебов - на ПП "Кауза България".     
Девинският ОбС пък вади 4 представители от състава си. Те участват в 3 партийни листи - освен Николай Мартинов, който е в парламентарната надпревара от името на БСП, от листата на РЗС се явяват братята Живко и Здравко Чепишеви, а от страна на ДПС е настоящият ОбС-председател в града на минералната вода Младен Исаев. От името на партията на Лютви Местан е и друг общински съветник - изявилия се по време на покушението над Ахмед Доган - Мустафа Карадайъ от Борино. Незнайно защо движението този път не заложи нито на досегашните си двама депутати - Ариф Агуш и Елин Андреев, нито на смолянските си общински съветници - Бойко Младенов и Захари Сивков.
Според ОбС-председателя в Девин Младен Исаев, фактът че 4 от 17 общински съветника са в различни листи, няма да попречи на провеждането на насроченото вече заседание на местния парламент за 25 април. Работим по календара нормално, посочи вчера той и изрази надежда да мнозинство за провеждане на сесията.   
И в листата на партия ЛИДЕР има представители на общинската законодателна власт - Христо Петров е дългогодишен съветник в ОбС-Неделино, бивш председател. Възможно е някои от имената на съветниците от регистрираните партии и коалиции да сме пропуснали. Няма умисъл, но е факт че на всички тези хора ще им се наложи сега не само да обещават, а и да кажат какво са свършили в местния парламент, защото половината от мандата им там е изтекъл. А и съгражданите им пък ще знаят дали тези люде са работили в тяхно име или гласецът им не се е чул нито при обсъждане на данъци и такси, нито при дискусия за отстояване на болници, училища и т.н.   
Областта има само 4 депутатски мандата, ясно е, че няма как всичките изписани имена на кандидати от 33-те партии и коалиции да влязат в следващия парламент. За голяма част от тях битката въобще не е за място в Народното събрание - от сега социолозите спрягат, че едва 7 партии ще минат 4% бариера. Следователно борбата е най-вече за държавните субсидии. Народните пари, които се дават на партиите, минали 1% бариера. Или по Закона за партиите всяка от тях, минала този праг получава после по 12 лева на глас за издръжка в следващите 4 години - до поредните избори.
24 млн. лв. само за 2012 г. е взела ГЕРБ като субсидия, докато от членски внос е събрала от членовете си едва 64 хил.лв. 550 000 лв. е получила от лихвите по депозит, тъй като си е оставила 28.6 млн. лв. на влог, става ясно от партийни изявления. Сред успелите да се класират за държавни субсидии партии са: БСП, РЗС, "Атака", ДСБ, ЛИДЕР и още някоя от по-младите формации. Техните средства са далеч по-малки, щом на социалистите им се налага да теглят втори заем за тази кампания.     
Единствено лидерът на РЗС Яне Янев преди година си призна, че 2/3 от заплатата му, която е 6 хиляди лева месечно, е от държавната субсидия на партията му. Въпреки многото му говорене, Янето понякога казва и точни неща, като приказката за пликовете с 1464 лв. над заплатата, които всеки депутат получава за т.нар. експертна дейност. И с които пари, официалното възнаграждение на един народен избраник стига 5 хил.лв.               
Така, че битката на тези избори между партийните кандидати е за народните пари, които по закон не са никак малки. И които ще им позволят да работят комфортно на партийни фронт. А избирателите трябва да поведат не борба, а война, за да излъчат в парламента единствено онези от регистрираните в Смолянско 173 кандидати, които ще отстояват интереса им. Доказали са го в годините и може да им се вярва.

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар