събота, 13 април 2013 г.

ГЪРЦИЯ ВЪЗВИРА СРЕЩУ УЛИЧНАТА ТЪРГОВИЯ



ЗАРАДИ ПОДБИВАНЕ НА ЦЕНИТЕ


* Знак до 2 тона спира на ГКПП-Златоград, по-големи возила

 Северна Гърция възвря срещу наши улични търговци, които минават браздата през ГКПП-Златоград и подбиват цените на техните стоки. И от вчера е засилен контролът на пункта от наша, а и от гръцка страна.
Веднага след пункта има забранителен знак за 2 тона, сиреч по-големи коли е недопустимо да минат. Той не е нов, но от вчера комшиите ни държат да се спазва и следят стриктно затова. Няма как да се допусне нарушение, тъй като в талона на всеки автомобил е записано теглото му, напомни вчера говорителят на ОДП-Смолян Добринка Ангелиева. От българска страна пък е засилен контролът от страна на митниците и ветеринарните за недопускане на стоки без платен акциз, както и на превоз на живи животни без документи, каквито случаи е имало на златоградското ГКПП.   
В действителност пунктът е отворен с туристическа цел, но заради по-евтините стоки у нас - било за храни, било за бяла и черна техника, още със самото му отваряне гърците идваха на пазар в Златоград, а че и в Смолян. И с лекотоварни автомобили си пазаруваха печки и всевъзможна техника. Нашите кашкавал и сирене пък там нямат цена. В последните години обаче предприемчиви родопчани са започнали сами да внасят стока в малки количества, което е предизвикало у тамошните търговци обяснимо недоволство, че им подбиваме пазара.
Преди повече от седмица от гръцка страна се опитаха да блокират КПП-то, но до подобни ескалации вчера не се е стигало след като и от двете страни граничните власти затегнаха контрола.

Ани ЛЮБЕНОВА    

Няма коментари:

Публикуване на коментар